"Танцът е скритият език на душата. Тялото е свята дреха - с него влизаме в живота и с него го напускаме, затова трябва да се отнасяме към него с уважение". Марта Греъм

 

Историята на джаза е много интересна и разнообразна. Ще споделя с вас някои любопитни факти.

Джазът е музикален жанр, който възниква в първата половина на 20 век. Характерни за него инструменти са тромпетът, саксофонът, тромбонът, кларинетът, пианото и китарата – все прекрасно звучащи.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Джак Коул се смята за баща на джаз танците. Друго популярно име е Боб Фос, който печели 8 награди Тони. А пък за основател на модерния джаз балет се сочи името на американския учител и хореограф Гас Джордано.

В последните години джаз танците стават изключително популярни и това се дължи до голяма степен на това, че ги виждаме все по-често по реклами, филми, клипове и телевизионни предавания.

При тях липсват строго фиксирани правила, което дава възможност на танцуващите да скъсят дистанцията помежду си - да бъдат по-дръзки, атрактивни и провокативни. Тъй като джаз танцът се влияе от други танцови подстилове (като лиричен джаз, стрийт джаз, джаз фюжън, соул джаз, комерсиален джаз и много други), танцуващите и хореографите имат голяма свобода за изява. Ако имате желание да се докоснете до тези невероятни красиви и гъвкави движения и да покажете дълбоката изразителност на вашите чувства, джаз балетът е точно за вас.

Не е нужно да имате професионален опит - добрите преподаватели (както казвам не за първи път!) могат да ви научат на най-лесни и обикновени движения от джаз балета, които могат да ви накарат да се почувствате като истински танцьор. Ако дишате заедно с танца, джазът е този стил, който е отворен за търсещите големи предизвикателства!

А големите предизвикателства се търсят не само при танците :) Бях очарована, когато наскоро слушах изпълнението на група млади, талантливи бъдещи звезди от Национално музикално училище "Любомир Пипков” -София, които с безкрайна енергия и красива емоция представиха своята музика.

Приятно изненадана останах, когато видях една снимка на известния американски соул изпълнител Frank McComb с тези деца в официалната му страница във Фейсбук - там той казва: "My new Friends Bogi (violin) and Deni (drums). Pianist Tino isn't present. All are age 13. Check out their group Jazz Wish and please spread the word on them":

Той наскоро беше в България и зарадва българската публика с концерт и майсторски клас по вокални изпълнения.

И за да бъде финалът на тази статия приятно музикален, споделям тези две прекрасни изпълнения на децата, тръгнали по пътя на професионалиста Frank McComb!

Танцувайте, забавлявайте се и нека музиката да ви води!