Отново е време за летни джаз вечери на открито с новата порция A to JazZ

Отново е време за летни джаз вечери на открито с новата порция A to JazZ

© A to JazZ fest

Едни от най-младите световни и български джаз изпълнители ще се качат на една сцена на тазгодишния A to JazZ Festival, а събитието ще бъде бъде заснето и излъчено от френската телевизия MEZZO, чието съдържание е изцяло посветено на класическата музика, джаза, операта и танцовото изкуство. Деветото издание на фестивала започва днес в софийския Южен парк 2 и ще продължи до неделя, като освен концертите, организаторите - Фондация Ей ту зет и Фондация "Америка за България" - са подготвили и много дневни забавления.


Заедно с младите изпълнители акцентът на A to JazZ 2019 ще бъдат новото звучене и смесването на различни музикални стилове.


Първата фестивална вечер ще открие румънското джаз трио JazzyBIT в 18 ч., чиято музика комбинира джаз и рок, смесени с блус, латино и фънк.




След тях на сцената ще се качи българската формация Koka Mass Jazz, които с първия си албум Groovy Jam Shoes получиха световно признание и влязоха в класациите на Би Би Си.


Тромпетистът, композитор и продуцент Christian Scott aTunde Adjuah.

© A to JazZ fest

Тромпетистът, композитор и продуцент Christian Scott aTunde Adjuah.


От 20 ч. програмата ще продължи с проекта на Теодосий Спасов VЯRA, който смесва българска фолклорна музика и джаз.


Акцентът на вечерта ще бъде номинираният за награда "Грами" тромпетист, композитор и продуцент Крисчън Скот Атунде Аджуа. Роденият в Ню Орлиънс 36-годишен изпълнител е обявен от американското NPR радио за "вестител на нова ера в джаза". На българската публика той ще представи новия си албум Ancestral Recall, който излезе през март тази година.


Съботните концерти ще започнат с изпълнението на Биг Бенда към катедра "Поп и джаз изкуство" на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", ръководен от тромпетиста, композитор и аранжор Михаил Йосифов. Програмата им ще включва както класически произведения за този тип джаз оркестри, така и аранжименти на известни соул и фънк пиеси.


От 19 ч. на сцената ще излязат музикантите от Bodurov Trio, които имат издадени пет албума за норвежки и холандски лейбъли. Музиката им е съчетание между съвременен джаз с фолклорни елементи и електронно звучене.


Фънк групата Ghost-Note

© A to JazZ fest

Фънк групата Ghost-Note


След тях поп певицата Прея ще представи дебютния си албум, който носи нейното име. В него екипът ѝ експериментира с няколко музикални стила, като целта е да се постигне различно и ново звучене.


Последни за вечерта на фестивалната сцена ще се изявят изпълнителите от фънк групата Ghost-Note, чиито представители са музиканти от съставите на световно известни изпълнители като Принс, Снуп Дог и Ерика Баду. В A to JazZ те ще представят музика, съчетаваща афробийт, хип-хоп, психаделия и световен фолклор.


В последния ден от джаз фестивала контрабасистът Димитър Карамфилов ще представи дебютния си албум "Екология", който излезе миналата година. Той ще покаже музиката си заедно с музикантите Христо Йоцов - барабани и перкусии, Арнау Гарофе - тенор саксофон, Александър Логозаров - китара, Михаил Йосифов - тромпет и Константин Костов - пиано.


След тях българо-френският квартет MEY feat. JCat ще изпълни музика от новия си албум Love & Receive.


Младият джаз изпълнител Jacob Collier

© A to JazZ fest

Младият джаз изпълнител Jacob Collier


С афро-перуански ритми ще завладеят сцената музикантите от Ritmos Negros преди последния участник за тазгодишното издание на джаз фестивала Джейкъб Колиър. Младият 24-годишен изпълнител е от Лондон и до този момент е носител на две награди "Грами" с албума си In My Room. Пред българската публика той ще се изяви с новосформирания си квартет. С него ще представи и последния си албум Djesse, който той в момента представя със световно турне, част от което е и фестивалът в в София.


Всяка от трите вечери ще продължава с джем сешъни в столичния бар Cachе от 23 ч..


Освен концертите, организаторите са подготвили дневни забавления, които включват музикална йога, спортна зона и образователна програма за деца.

Ключови думи към статията: